Preguntes més freqüents
Estic interessat/da en el projecte, què puc fer?
Si t’interessa rebre més informació, omple el següent formulari
Com són els habitatges de la Fàbrica?
Els habitatges són pisos individuals dotats de tots els serveis (cuina, bany), amb una mida mitjana d’uns 87 m2, i que oscil·len entre uns 60 i 100 m2, aproximadament.
Quins espais comuns hi ha?
A la nau nova, on tenim els habitatges, hi haurà una cuina i menjadors comunitaris, una sala polivalent per a unes 80-100 persones, una ludoteca-biblioteca, bugaderia, un pati interior i uns trasters, a part de jardins exteriors. I també hi haurà un espai de cotreball (obert a tothom) i un espai d’hort.
Quins són els pilars de la Fàbrica?
- TRANSICIÓ: té com a objectiu la transició ecològica, social i econòmica de la societat. Les activitats que es desenvolupen s’emmarquen en aquests paràmetres, però en l’àmbit privat cadascú té la seva ideologia i manera d’anar cap a la transició. Partim del respecte com a eix crucial, fora de ser un espai de lliçons de moralitat a La Fàbrica.
- ANTIESPECULACIÓ: el projecte reivindica que una casa és per viure i no per especular. Aquest pilar és clau per protegir que ningú pugui guanyar diners a curt o llarg termini. El lema de la Fàbrica és “una casa és per viure, no per especular”.
- COMUNICACIÓ: com a grup, és fonamental per a l’èxit del projecte. Cada persona accepta que ningú té la veritat, però que tothom té part de la veritat per seguir avançant plegats. Partim del valor de l’escolta activa per entendre la diversitat de pensaments, sentiments i reflexions.
- TREBALL COMUNITARI: es dediquen espais exteriors oberts a les persones que vulguin conèixer el projecte, amb espais comunitaris que necessitaran que tot el grup hi dediqui un mínim d’hores. Ningú pot viure a la Fàbrica sense col·laborar en el bé comú. La comunitat defineix conjuntament el treball a fer, per assemblea i grups de treball, per tal de trobar maneres de mantenir un equilibri respecte als espais comuns.
Quin és el sistema de governança?
La sociocràcia, que té diversos patrons que es poden anar aplicant segons la comunitat coneix més el sistema. Ens organitzem en cercles, i cadascun té autonomia per fer propostes dins del seu àmbit, que després es presenten a la comunitat en assemblea i s’aproven per consentiment (no per consens). Generalment, les propostes es treballen a través de l’exploració de la tensió (la identificació d’un problema o una necessitat).
Oferiu serveis o productes d’alguna mena?
Tindrem un espai de cotreball obert a qualsevol persona, sigui o no de la cooperativa.